De Franse stripmaker Bruno Duhamel heeft in ruim twintig jaar een indrukwekkende carrière uitgebouwd. Hij wisselt soloprojecten af met samenwerkingen, combineert humor met ernst, en raakt met zijn verhalen telkens opnieuw het hart van de lezer. Een portret van een veelzijdige auteur die strips gebruikt als spiegel van de wereld.
Duhamel publiceerde zowel meerluiken als op zichzelf staande graphic novels. Enkele sleutelwerken:
Kochka (2002-2004, Paquet) – Avonturenreeks in New Orleans (1862), met Frédéric Brrémaud, deel 1 werd vertaald door Toog een label van uitgeverij Talent. Deel 2 werd nooit vertaald.
Harlem (2006-2007, Vents d’Ouest) – Thriller in het New York van de jaren 1930, dit tweeluik werd niet vertaald.
|
|
Butch Cassidy (2006-2007, Vents d’Ouest) – Een vrolijke western, mede geschreven met Brrémaud. Niet vertaald in het Nederlands.
|
|
Nooit (Saga Uitgaven) – Een tweeluik over een koppige, blinde grootmoeder die haar huis niet wil verlaten. Jammer genoeg is deel 1 uitverkocht.
Nieuw Contact (Saga Uitgaven) – Satirische fabel over sociale media en massahysterie
Valse Sporen(Saga Uitgaven) – Tragikomische roadtrip van een westernacteur op zoek naar zichzelf.
De Terugkeer, De Reis van Abel en twee zusters ( allemaal vertaald wij Saga uitgaven) – Drie one-shots waarin introspectie, familiebanden en artistieke frustratie centraal staan.
“Humor is een uiting van waardigheid,” stelt Duhamel. In zijn strips gebruikt hij ironie als wapen tegen tragiek. NOOIT is daar een perfect voorbeeld van: een komische én ontroerende ode aan ouderdom en koppigheid, verpakt in een subtiele milieukritiek.
Ook NIEUW CONTACT snijdt actuele thema’s aan zoals de waanzin van sociale media, nepnieuws en digitale roem. Duhamel steekt zijn maatschappijkritiek nooit moralistisch in: hij kiest liever voor satire en verwondering.
“In een boek kun je lachen met dingen waar je online niet meer mee wegkomt”, aldus Duhamel.
Veel van Duhamels personages zijn buitenstaanders:
Madeleine (NOOIT), die weigert haar afbrokkelend huis te verlaten
Doug (NIEUW CONTACT), een kluizenaar tegen wil en dank
Een werkloze acteur (VALSE SPOREN) die verdwaald raakt tussen realiteit en mythe
Zijn verhalen ademen ook een diepe verbondenheid met landschap en natuur. NOOIT is geïnspireerd op de reële afkalving van de Normandische kliffen. DE REIS VAN ABEL toont het leeglopen van het Franse platteland. Zijn werk roept melancholie op, maar vermijdt cynisme.
Duhamel staat bekend om zijn gedetailleerde decors, realistisch-karikaturale personages en zachte kleurenpaletten. Zijn pagina’s zijn visueel helder, levendig en rijk aan sfeer. Hij tekent als een reiziger die zich onderdompelt in elke locatie:
“Een stad tekenen is alsof je erdoor wandelt. Als het voor mij werkt, werkt het ook voor de lezer.”
Zijn personages zijn expressief zonder overdrijving. Vaak zijn woorden overbodig: stille scènes vertellen evenveel als dialogen.
Duhamel werkt geregeld samen met scenaristen als Frédéric Brrémaud, Kris of Isabelle Sivan en recent met David Ratte ( De reis van de vaders en Mijn dochter mijn kind )
Maar in veel van zijn recente werk – De Terugkeer, Nooit, Nieuw Contact– neemt hij alles zelf in handen. Daardoor ontstaat een consistent, herkenbaar universum waarin stijl, toon en vertelritme één geheel vormen.
Toch blijft hij zichzelf uitdagen: Nooit 2 is bewust anders van toon dan het eerste deel. “Je moet respectloos durven zijn tegenover je eigen succes,” grapt hij.
Zijn werk wordt unaniem gewaardeerd:
Nooit won in 2019 de Belgische prijs "Du vent dans les BD".
Lezers herkennen hun eigen grootouders in Madeleine en prijzen het verhaal als “ontroerend, grappig en prachtig getekend”.
Nieuw wordt geroemd om zijn satirische toon, slimme opbouw en tijdloze relevantie.
Valse Sporen bracht hem tot op het podium van het Festival d’Angoulême en het Literature Festival van Berlijn.
Bruno Duhamel is geen dromer met een pen, maar een kunstenaar met een scherp oog voor de wereld. Zijn werk maakt het alledaagse zichtbaar, zonder bombast. Hij toont hoe strips tegelijk vermaken, troosten en aanklagen kunnen.
Van zijn opleiding in Angoulême tot zijn plaats tussen de grote auteurs van de hedendaagse Franse strip: Duhamels parcours is er een van trouw aan het medium én aan de lezer.
“Strips zijn geen luxe, maar wel een ruimte van vrijheid.”
Bruno Duhamel is een veelzijdige auteur die humor inzet om ernstige thema’s toegankelijk te maken.
Zijn strips combineren menselijke ontroering met actuele maatschappijkritiek.
Hij blinkt uit in vertelkunst, tekenstijl en sfeerschepping.
Zijn werk wordt breed gewaardeerd en blijft verrassen – een ware ambassadeur van de 9e kunst en is voor alle leeftijden.