De Orde van de Drakenridders is een Franse stripreeks gecreëerd door het schrijversduo Ange, bestaande uit Anne en Gérard Guéro, en werd voor het eerst gepubliceerd in 1998. Het eerste deel, getiteld Jaïna, werd geïllustreerd door Alberto Varanda. In Nederland wordt de reeks uitgegeven door uitgeverij Silvester.
De serie " De Orde van de Drakenridders "speelt zich af in een uitgestrekt fantasierijk waar de samenleving leeft volgens middeleeuwse principes. De wereld, van het verre oosten tot het westen, wordt geteisterd door de aanwezigheid van draken, die een kwaadaardige invloed, bekend als de "Veill", met zich meebrengen. Deze Veill vervormt de realiteit en transformeert mensen in monsterlijke wezens. Alleen maagdelijke vrouwen blijken immuun voor deze invloed, wat leidde tot de oprichting van de Orde van de Drakenridders. Deze orde, bestaande uit vrouwelijke krijgers, heeft als missie de draken te bestrijden en de Veill te beteugelen. Eenmaal de drakenridders opgericht kan deze orde heel wat missies aan. Koningen, Priesters, Godinnen, Goden, die weerstand wilden bieden aan draken, konden hun toevlucht zoeken bij de maagden van "de orde van de drakenridders". De mythen die onstaan zijn door Draken werden meestal in verband gebracht met religie maar de wetenschap heeft zich er altijd negatief over gesproken. De mythen werden vooral gebruikt om mensen een voorbeeld te geven van het kwaad of het ontstaan van het kwaad in religies in Europa of in andere landen. De magie in die periode van het onstaan van draken was belangrijk voor een groep mensen. Nu blijven draken nog altijd tot de verbeelding spreken. Een voorbeeld van zo'n drakkenridder komt uit het bijbelboek, waar er sprake is van Sint-Michiel tegenover de draak.
Elk album in de reeks "De orde van de drakenridders "vertelt een op zichzelf staand verhaal, waarbij verschillende drakenridsters centraal staan in diverse settings. Deze aanpak biedt lezers een gevarieerde en diepgaande verkenning van het universum, zonder de noodzaak om de albums in een specifieke volgorde te lezen. De verhalen combineren actie, intrige en karakterontwikkeling, waardoor ze zowel boeiend als meeslepend zijn.
Een opvallend kenmerk van de serie "De orde van de Drakenridders" is de samenwerking met diverse tekenaars, die elk hun unieke stijl en interpretatie aan de verhalen toevoegen. Deze artistieke variatie verrijkt de visuele ervaring en draagt bij aan de dynamiek van de reeks. Hieronder volgt een overzicht van de 32 albums, met vermelding van de respectievelijke tekenaars:
"De Orde van de Drakenridders" is een heroïsche fantasy-stripreeks die gemengde reacties oproept onder lezers en critici. Sommigen prijzen de rijkdom van het universum en de diepgang van de behandelde thema's, terwijl anderen wijzen op inconsistenties in de kwaliteit van de verhaallijnen en illustraties.
Een persoon op SensCritique merkt op dat de serie, onder het mom van heroïsche fantasy, een boeiende en complexe wereld biedt die intelligenter en verfijnder is dan op het eerste gezicht lijkt. Hij benadrukt ook dat, ondanks de wisselende kwaliteit door de afwisseling van tekenaars, elk album een nieuwe ontdekking brengt, waardoor het lezen steeds interessant blijft.
Op BDTheque krijgt de serie een gemiddelde score van 2,85 op 5, gebaseerd op 52 beoordelingen. Een lezer vermeldt dat de personages, hoewel soms clichématig, goed functioneren voor een one-shot formaat, en dat de verhalen diversifiëren en verder gaan dan alleen het bestrijden van een draak. Echter, hij uit zijn bezorgdheid over de ongelijke kwaliteit van de tekeningen.
Een artikel op Bruce Lit benadrukt de donkere en volwassen toon van de serie en vergelijkt het met de manga "Claymore". De auteur waardeert de complexiteit van de politieke intriges en de diepgang van de personages, terwijl hij erkent dat de diversiteit aan tekenaars kan leiden tot visuele inconsistentie.
Samengevat is "De Orde van de Drakenridders", een serie in de categorie mythen en fantasie, die verdeeldheid zaait: het wordt geprezen om zijn rijke universum en diepgaande thema's, maar bekritiseerd vanwege de wisselvallige artistieke en narratieve kwaliteit.
Hieronder de groep van auteurs die meewerkten aan de magie van deze reeks De orde van de Drakenridders:
Alberto Varanda: Jaïna (1998)
Philippe Briones: Akanah (2003)
Sylvain Guinebaud: Het verdoemde land (2004)
Philippe Briones: Brisken (2006)
Christian Paty: De paleistuin (2006)
Laurent Sieurac: Voorbij de bergen (2007)
Thierry Démarez: De zon terugzien (2008)
Fabrice Meddour: Het koor der duisternis (2009)
Francisco Ruizgé: Blind (2009)
Édouard Guiton: Naar het licht (2010)
Looky: Alle duizend en één manen (2010)
Brice Cossu: Ellys (2011)
Vax: Salmyre (2011)
Christophe Palma (pagina's 1-32), Brice Cossu & Alexis Sentenac (pagina's 33-46): De eerste (2012)
Patrick Boutin-Gagné: De vijand (2012)
Brice Cossu: De godin (2013)
Vax: Amarelle (2013)
Vax: Arsalam (2014)
Patrick Boutin-Gagné: Tegengif (2014)
Looky: Geboorte van een rijk (2015)
Emmanuel Roudier (pagina's 5-13), Stefano Martino (pagina's 13-21), Ronan Toulhoat (pagina's 21-29), Stéphane Collignon (pagina's 29-37), Thibaud De Rochebrune (pagina's 37-45) & Alexis Sentenac (pagina's 45-einde): De bijl van Ishtar (2015)
Alexe: De poort van het noorden (2016)
Christian Paty: De gesloten zee (2016)
Stéphane Collignon: Nachten in Haxinandrië (2017)
Stefano Martino: De schaduwoorlog (2017)
Thibaud De Rochebrune: Elkaar nooit meer zien (2018)
Patrick Boutin-Gagné: De Drakonomicon (2018)
Roberto Viacava: Smokkelaar (2019)
Looky, Ornella Savarese, Ivan Reis, Francisco Ruizgé, Elvire De Cock, Vax & Christian Paty: De zusters van de wraak (2019)
Vax: De oude (2021)
De orde van de drakenridders volgens nummer, klik op de afbeelding en je komt bij het product.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Het eindpunt van deze kronieken van " De Orde van de drakenridders " betekent ook het eindpunt van de magie van deze reeks die door zijn groot aantal leden van auteurs héél wat aandacht trok. Over een periode van bijna dertig jaar nog voor het millennium waren deze maagden voor vele stripliefhebbers een aangename ontspanning waarmee we een tijdje konden vluchten uit de realiteit en vluchten in de magie van verhalen over draken en maagden!