Skip to main content

"De Veerman van de Lagune" – Een poëtische en rauwe duik in een dystopisch Venetië

geschreven door Stripweb
26 maart, 2025

veerman-van-de-lagune-stripweb

Uitgegeven bij Concerto, is "De Veerman van de Lagune" een grafische roman die sinds zijn verschijning in september 2023 diepe indruk maakt. Deze strip, het resultaat van de samenwerking tussen scenarist Christophe Dabitch en tekenaar Piero Macola, neemt de lezer mee naar een donker, toekomstig Venetië, ver weg van de postkaartbeelden die we kennen.

Een verhaal van jongeren, migratie en macht Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst, in een verzonken en mistroostig Venetië. Paolo, een 15-jarige jongen die samen met zijn vader op het eiland Giudecca woont, raakt samen met vrienden – onder wie Ahmad, een Syrische migrant – verstrikt in de handel van een synthetische drug genaamd "de Roos". Wanneer zijn vader plots verdwijnt, gaat Paolo naar hem op zoek. Wat volgt is een harde reis door de onderwereld van de lagune, waar hij geconfronteerd wordt met illegale migratie, maffiapraktijken en een samenleving die uiteenvalt. Dit verhaal is tegelijk een politieke allegorie en een persoonlijke queeste.

De veerman van de lagune-stripweb

Tekeningen die de ziel van de stad vangen De Venetiaanse roots van tekenaar Piero Macola zijn duidelijk voelbaar in elke pagina. Met subtiele aquarellen in grijzige en blauwachtige tinten schetst hij een troosteloos maar prachtig Venetië. De contouren zijn zacht en bijna vervagend, wat perfect past bij het drijvende en verdwijnende karakter van de stad. De stijl roept herinneringen op aan het werk van Gipi, met veel aandacht voor lichaamstaal, blikken en sfeer. De melancholie en het poëtische realisme van Macola tillen het boek naar een hoger artistiek niveau.

De veerman van de lagune-stripweb-1

Wat denken de critici "De Veerman van de Lagune" werd warm onthaald door critici. Télérama omschreef het als "een prachtig dwaalboek door een donker futuristisch Venetië". BoDoï roemde de combinatie van sociale kroniek en misdaadverhaal, en prees zowel het scenario van Dabitch als de illustraties van Macola.

Over de auteurs Christophe Dabitch (1968, Bordeaux) is journalist en scenarist. Zijn werk vermengt vaak geschiedenis en actuele thema's, met bijzondere aandacht voor identiteit, migratie en koloniale verhalen. Enkele van zijn bekendste grafische romans zijn:

  • Abdallahi (2006, met Jean-Denis Pendanx) – over ontdekkingsreiziger René Caillié en zijn tocht naar Timboektoe;

    619579
  • Jeronimus (2008-2010, met Pendanx) – een historische trilogie over het schip Batavia en de beruchte muiterij in 1629;


    653120
  • La Ligne de fuite (2007, met Benjamin Flao) – een literaire zoektocht naar Rimbaud in Ethiopië;

    319964
  • La Colonne (2013-2014, met Nicolas Dumontheuil) – over de gruwelijke Franse koloniale expeditie in West-Afrika;


    751770
  • Le Captivé (2014, met Christian Durieux) – over Albert Dadas, een mysterieuze negentiende-eeuwse 'dromomaan';

  • Mécaniques du fouet (2019, met Jorge González) – een gewaagd portret van Eugénie Guillou, een non die Parijs’ onderwereld verkent.

Piero Macola (1976, Venetië) is striptekenaar en illustrator. Hij woont in Parijs en is bekend om zijn delicate aquareltechniek en zijn sociale en poëtische insteek. Hij publiceerde onder andere:

  • Aller Simple (2005) – over migratie en identiteitszoektocht;


    302273
  • Dérives (2010) – een reflectie op stedelijke vervreemding;


    225195
  • Le Tirailleur (2014, met Alain Bujak) – over een Marokkaanse soldaat in Franse dienst;

  • Kérosène (2017, met Bujak) – over de impact van de olie-industrie;

    518047
  • Het ongedierte(2019) – over menselijke relaties in een urbane context; uitgegeven bij Concerto



    670361
  • Les Petits Métiers méconnus (2024) – over vergeten of onzichtbare beroepen.


    837338

Zijn werk is meervoudig bekroond en wordt geprezen om de subtiele manier waarop hij menselijke thema's benadert. "De Veerman van de Lagune" ontving o.a. de Prix Quai du Polar en het Trophée 813 in 2023.

Conclusie "De Veerman van de Lagune" is een strip die je niet snel loslaat. Door het sterke verhaal en de betoverende beelden is het een absolute aanrader voor liefhebbers van literaire graphic novels met een actuele, menselijke inslag. Een toekomstig stripklassieker in wording.

De-Veerman-van-de-Lagune