Nieuwsbrief Mei Valero Teresa
Valero Teresa
Teresa Valero werd op 23 juli 1969 in Madrid geboren. Hoewel ze altijd een passie had voor tekenen en met name voor animatiefilms, vond ze het moeilijk om in Spanje een opleiding in animatie te volgen. Uiteindelijk koos ze voor een studie bedrijfskunde. In 1990 trad ze toe tot het team van Lapiz Azul Studio's, waar ze werkte aan de pre-productie van televisieseries zoals Tintin en Rupert. Het was daar dat ze Juanjo Guarnido en Juan Diaz Canales ontmoette, met wie ze een hechte vriendschap ontwikkelde. Mede door hen, die allen gepassioneerde en deskundige liefhebbers van strips waren, raakte ze enthousiast over de stripwereld.
Tovenarij
"Tovenarij", geschreven door Teresa Valero, is haar debuut in de stripwereld. De strip is al vertaald en was razendsnel uitverkocht, maar wie weet verschijnt er binnenkort een mooie integrale editie 😊.
In "Tovenarij" (originele titel "Sorcelleries") volgen we het verhaal van drie heksen die enigszins doen denken aan het beroemde trio uit Terry Pratchett's "Discworld"-serie. Deze heksen leven geïsoleerd van de moderne consumptiemaatschappij en leiden een eentonig leven. Hun routine wordt plotseling doorbroken wanneer een jonge fee genaamd Lilybell en een modern stel, Panacéa (een nicht van de heksen) en haar partner Rex Spot, samen met hun tienerdochter Hécate, onverwachts opduiken.
Rex Spot, werkzaam in de marketing, probeert oude rituelen te vernieuwen en wil de occulte gemeenschap betrekken bij reality-tv, wat voor chaos zorgt tijdens een feestelijke gebeurtenis. Ondertussen zijn feeën, de natuurlijke vijanden van de heksen, wanhopig op zoek naar Lilybell. Dit zorgt voor humoristische verwikkelingen en grappen, hoewel de humor soms geforceerd aanvoelt en het verhaal niet altijd even sterk is. De strip biedt ook kritiek op de televisiecultuur, maar deze boodschap komt soms verwarrend en te expliciet over.
De tekenstijl van Juanjo Guarnido, die doet denken aan de klassieke Disney-stijl, compenseert echter veel van deze tekortkomingen door zijn dynamiek en de gedetailleerde achtergronden die rijk zijn aan verwijzingen en grapjes. "Tovenarij" biedt meerdere leesniveaus, waardoor het een breder publiek kan aanspreken, inclusief volwassenen die mogelijk referenties naar werken zoals Shakespeare's "A Midsummer Night's Dream" en diverse popcultuurfiguren zullen herkennen.
Curiosity Shop
Samen met de Spaanse tekenares Montse Martin creëerde Teresa Valero de serie "Curiosity Shop", waardoor ze haar reputatie als scenarioschrijfster in de Franstalige stripwereld versterkte. Deze drieluik werd echter niet vertaald.
Een andere serie, "We are Family" geschreven door Pavlenko Marie, kwam niet echt van de grond en bleef beperkt tot slechts één deel.
Inhoud:
Dagelijks zijn kreten, blunders, knuffels, snottebellen, denkbeeldige monsters en schaterlachen de norm in het leven van deze eigenzinnige familie. Ze leven op het ritme van de avonturen van twee vrolijke kleine deugnieten, die afwisselend schattig, grappig of ronduit trashy zijn. Maak kennis met Kikkervisje, Mini-Trol en hun ouders; een familie die van elkaar houdt, ruziemaakt, maar boven alles veel lacht. Welkom in een gezin dat alle facetten van een echte familie belicht!
Gentlemind
"Gentlemind" is een stripverhaal dat zich afspeelt in het New York van de vroege jaren '40, waarin Navit, een jonge vrouw zonder ervaring in de uitgeverswereld, een ondeugend tijdschrift erft genaamd Gentlemind. Ze transformeert het tijdschrift tot een succesvolle moderne publicatie. De strip, gecreëerd door Juan Diaz Canales en Teresa Valero, onderzoekt thema's zoals het breken met traditionele gemeenschappen, persoonlijke vrijheid, en feminisme. Navit, de protagoniste, is een orthodoxe Joodse vrouw die haar gemeenschap verlaat, haar seksualiteit vrijelijk beleeft en een prominente plaats in de zakenwereld inneemt. Ondanks haar onafhankelijkheid, wordt haar succes mede mogelijk gemaakt door vier mannen die elk op hun eigen manier haar leven beïnvloeden.
De tekenstijl van Antonio Lapone is kenmerkend semi-karikaturaal met retro invloeden, en maakt gebruik van een beperkt kleurenpalet, wat zorgt voor een visueel aantrekkelijk verhaal. De verhaallijn is een reflectie op beeld en tijd, ingebed in de context van Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog, en combineert lichte vertelling met complexere thema's. Het verhaal biedt ook culturele referenties en kritiek op media-invloeden, waardoor het een rijk en gelaagd narratief biedt dat zowel entertainend als doordacht is.
Contrapaso (Lauwert)
Het meest persoonlijke succes van Teresa Valero is echter "Contrapaso", een album dat de maand mei opfleurt bij uitgeverij Lauwert. Dit omvangrijke album telt maar liefst 152 pagina’s en markeert Valero's terugkeer naar het Europese toneel. In "Contrapaso" verkent ze de complexe wereld van de pers onder het Franco-regime in Spanje. Ondanks dat het op het eerste gezicht een thriller lijkt, duikt de strip dieper in de maatschappelijke gevolgen van pogingen om veertig jaar geschiedenis uit te wissen met de amnestiewetten van oktober 1977, die zowel daders als slachtoffers vrijpleitten.
Valero benut de strip om delicate thema's zoals eugenetica, de onuitgesproken medeplichtigheid van Westerse democratieën, en de onderdrukking en martelingen onder Franco's regime aan de kaak te stellen. Deze thema’s worden uitgediept door middel van een grondige verkenning van iconografie, getuigenissen en een complexe verhaalstructuur die de lezer boeit zonder te overweldigen. Teresa's vaardigheden als scenarist en tekenaar komen volledig tot hun recht in deze doordachte en boeiende strip.
Er is al een contract getekend voor een tweede deel, dat eind 2025 verschijnt, dus fans moeten nog even geduld hebben, maar er is meer op komst! Er komt ook een interview met deze Spaanse stripauteur aan. Zoals gewoonlijk bieden we bij Stripweb een prachtige ex libris aan die bij deze strip hoort. Om onze klanten kennis te laten maken met deze uitzonderlijke auteur en haar tekenstijl, geven we bij elke bestelling een gratis zwart-wit ex libris.