De Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944) is vooral bekend om zijn abstracte en non-figuratieve kunst en als een van de grondleggers van de kunstbeweging De Stijl. Geboren in Amersfoort, verhuisde hij op jonge leeftijd naar Winterswijk waar hij zijn tekentalent ontwikkelde. Mondriaan koos voor een kunstenaarscarrière na zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam, ondanks de weerstand van zijn vader. Zijn vroege werken tonen invloeden van het impressionisme en de Haagse School, maar hij evolueerde snel naar meer abstracte vormen.
In 1912 verhuisde hij naar Parijs, waar hij onder invloed van het kubisme zijn kenmerkende stijl van strakke lijnen en primaire kleuren ontwikkelde. De Eerste Wereldoorlog dwong hem terug te keren naar Nederland, waar hij De Stijl oprichtte met kunstenaars als Theo van Doesburg, gericht op het radicaal hervormen van de kunst.
Na de oorlog keerde hij terug naar Parijs en uiteindelijk, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verhuisde hij naar New York. Daar creëerde hij enkele van zijn meest beroemde werken, zoals "Broadway Boogie-Woogie". Mondriaan stierf in 1944 in New York en liet een grote invloed na in de kunstwereld, zichtbaar in zijn voortdurende invloed op verschillende artistieke en commerciële domeinen. Het Gemeentemuseum in Den Haag huisvest de grootste collectie Mondriaans ter wereld, en zijn werk blijft een inspiratie voor vele vormen van creatieve expressie.
Erik de Graaf, afgestudeerd aan de Kunstacademie in Rotterdam in grafische vormgeving en advertising, werkte eerst bij een reclamebureau voordat hij creatief directeur werd bij een designbureau, gespecialiseerd in verpakkingen voor supermarktproducten. 's Nachts transformeert hij in een striptekenaar. Hij begon serieus met strips na een burn-out, waarbij hij verhalen tekende gebaseerd op zijn jeugdherinneringen.
Zijn eerste stripboeken, "Verbleekte herinneringen" en "Gekleurd Geheugen," debuteerden in 2003, gevolgd door "Gevonden Verleden" in 2004, wat een nominatie voor de Stripschapprijs opleverde. Deze werken zijn semiautobiografische korte verhalen over alledaagse gebeurtenissen. De Graaf's meer ambitieuze project "Scherven," een graphic novel over de Tweede Wereldoorlog, verscheen in 2010 en is gebaseerd op familieverhalen.
De Graaf's tekenstijl is sterk beïnvloed door de Klare lijn en Atoomstijl, met aandacht voor visuele technieken en kleur om emotie en sfeer over te brengen. Zijn werk heeft internationaal erkenning gekregen, waaronder publicaties bij Drawn & Quarterly in Canada en vertalingen in het Frans door La Pastèque. De Graaf heeft ook bijgedragen aan diverse projecten die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog en Nederlandse culturele iconen.
Scratch, uitgeverij van stripboeken en graphic novels, richt zich op het uitgeven van kwalitatief hoogwaardige en goed verzorgde boeken. Volgens Scratch is daar in Nederland en België grote behoefte aan. Oprichter, directeur en uitgever van Scratch is Wiebe Mokken. Tekenaar Joost Swarte is bij Scratch betrokken als adviseur. Ons enthousiaste team bestaat verder uit Chris Mokken, Cyril Koopmeiners and Karida van Bochove.
Uitgeverij Scratch geeft boeken uit van stripauteurs uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er ruimte voor het uitgeven van stripklassiekers en voor het uitgeven van debuterende stripauteurs. De eerste uitgaven van Scratch verschenen in het najaar van 2014. Inmiddels mag Scratch zich met trots het huis van vele, zoniet alle grote stripmakers noemen.