Stripweb

Van fanzine tot uitgeverij: het parcours van Nicolas Anspach

Geschreven door Stripweb | May 6, 2025 9:27:52 AM

Wie de recente golf Belgische historische strips volgt, is ongetwijfeld al werk van Editions Anspach tegengekomen. Wat begon met het succesverhaal Glimlach 58, groeide uit tot een uitgeverij met een duidelijke eigen stem. In een uitgebreid interview met Les Amis de la BD vertelt oprichter Nicolas Anspach over zijn verrassende parcours, zijn keuzes als uitgever en zijn visie op strips maken.

Fanzines, journalistiek en passie

Anspach raakte als tiener al verslingerd aan de stripwereld via het fanzine Auracan. Later werd hij een van de drijvende krachten achter ActuaBD.com, waar hij meer dan 1500 artikels schreef. “Zeer vormend,” noemt hij die periode zelf. Maar toen een samenwerking met een Zwitserse uitgever spaak liep, leek zijn BD-carrière stil te vallen… tot tekenaar Baudouin Deville hem benaderde met een idee rond de Expo 58.

Zelf uitgeven: met risico, maar mét resultaat

Omdat gevestigde uitgeverijen het project "Glimlach 58 “te Belgisch” vonden, besloot Anspach het dan maar zelf uit te geven. Met succes: de strip werd een bestseller, en Editions Anspach was geboren. Inmiddels telt zijn fonds een dertigtal albums, waaronder de populaire reeks Kathleen en titels als Spa 1906, Oradour en De hand van de duivel van Griffo & Rodolphe.

 

 

 

 

 

Meer dan historische fictie

Hoewel de focus vaak op Belgische geschiedenis ligt, staat Anspach ook open voor andere genres: “Er is geen vaste lijn, behalve mijn persoonlijke goesting.” Zo verschijnt het ambitieuze Pompei, over de ondergang van de Romeinse stad.

Ook het gelauwerde De Balling van Erik Kriek maakt deel uit van het fonds, een album waarvan hij de rechten kocht van het Nederlandse Scratch.

 

 

 

Een uitgever met oog voor detail

Anspach begeleidt zijn auteurs intens: van historische bronnen zoeken tot artistiek meedenken. “Een goed album kost tijd,” zegt hij resoluut. Geen snelle marketingproducten, maar strips met inhoud en zorg. Dat betekent ook dat hij het aantal uitgaven beperkt houdt: “14 albums per jaar is mijn limiet, want ik doe bijna alles zelf: van redactie tot marketing.”

 

Bekend in België, groei in Zwitserland

Tijdens het Salon du Livre in Genève presenteerde hij zijn titels onder de vlag “Lisez-vous le Belge”. Zijn albums liggen inmiddels in Zwitserse winkels, al zijn de verkoopdynamieken er anders dan in België. “Vijf boeken op voorraad is daar al een mooie zichtbaarheid,” aldus Anspach. Toch blijft de aanwezigheid daar belangrijk voor de verdere uitbouw van zijn markt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Met het oog op 2025 tot 2027 werkt de uitgever aan grotere projecten, maar steeds met hetzelfde doel: artistiek en inhoudelijk relevante strips maken. Dat de eerste liefde voor het medium blijft: “Elke nieuwe levering van de drukker is nog altijd een klein feest,” besluit Anspach.

Wil je de albums van Editions Anspach ontdekken? Kom langs in onze winkel of bezoek de Stripweb.be webshop voor een selectie van zijn historische parels.